Хиляди каталунци се събраха в Брюксел, за да изразят подкрепата си

...
Хиляди каталунци се събраха в Брюксел, за да изразят подкрепата си
Коментари Харесай

Каталунски марш в Брюксел за „събуждане на Европа”

Хиляди каталунци се събраха в Брюксел , за да изразят поддръжката си за сваления водач на Каталуния Карлес Пучдемон , оповестява Агенция Франс Прес.

Те приканват Европейски Съюз да подкрепи стремежа им за независимост на богатия район от Испания.

Демонстрантите скандираха " Събуди се Европа " и развяваха знамето на Каталуния. Протестът се организира в парк до централата на Европейски Съюз, а по-късно участниците предприеха марш в белгийската столица.

" Не можем да изоставим президента си, който е в заточение тук ", сподели 59-годишният протестиращ Антони Ленас. " Ние сме тук, с цел да продължим нашата битка за самостоятелност и с цел да желаяме независимост за политическите пандизчии ", добави Ленас.

Белгийската полиция е на крайник, само че съгласно Агенция Франс Прес на този стадий митингът е кротичък.

Организаторите чакат около 20 000 души да вземат участие в днешния марш.

Пучдемон и други четирима някогашни каталунски министри се реалокираха в Брюксел през ноември, откакто Мадрид смъкна районното държавно управление поради едностранното оповестяване на Каталуния за самостоятелна страна.

Протестиращите дойдоха с рейсове и кемпери с испански регистрационни номера и се събраха в Юбелпарк преди да стартира маршът в 11,30 часа локално време. Маршът включва митинг пред постройките на Европейската комисия, Европейския съвет и на Европейския парламент.

Европейски Съюз изрично подкрепя испанското държавно управление в проблема с Каталуния ,заявявайки, че това е вътрешен въпрос на Испания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР